اسمز یا گذرندگی (به فرانسوی: Osmose ، اسمز)(به انگلیسی: Osmosis ، اُزمویسِس) به فرایندی گفته میشود که طی آن حلال از طریق یک غشای نیمه تراوا از جایی که محلول رقیقتر است به جایی که محلول غلیظ تر است، نفوذ میکند. اسمز، حرکت و جنبش خود به خودی مولکولهای حلال در میان بخشی از غشای نفوذپذیر به درون منطقه ای از غلظت بیشتر مواد حل شونده در جهتی که تمایل به تعادل مواد حل شونده در هر دو طرف وجود دارد. احتمالاً برای توصیف یک فرایند فیزیکی استفاده میشود که هرگونه حلالی به در جریان غشا ی نیمه نفوذ پذیر حرکت میکند (نسبت به حلال نفوذ پذیر میباشد، اما نسبت به مواد حل شونده نفوذ پذیر نمیباشد) دو تا حلال را با غلظتهای متفاوت از هم جدا میکند. اسمز میتواند برای انجام کار صورت گیرد. در مورد عمل «اسمز» جریان مخلوط شدن از راه جدارهای نازک ریشههای ظریف مویی یک گیاه یا جدارهای روده در حیوانات انجام میگ ...